Oratorij

Vsako leto poteka v župniji počitniška dejavnost – ORATORIJ, ki je namenjen otrokom od 1. do 8. razreda osnovne šole. Oratorij ima vsako leto drugo temo, vsem temam pa je skupno veliko igre, zanimive delavnice in izleti, ter veliko smeha in veselja. Oratorij običajno poteka prvi teden po zaključku šolskega leta, s pričetkom v ponedeljek in zaključkom v petek, v nedeljo pa nato poteka še oratorijska maša. Dan na oratoriju se za otroke navadno prične ob 9.00 in konča ob 16.00, starši pa lahko dogajanje spoznajo tudi preko oratorijskega časopisa, ki ga udeleženci prinesejo domov.

Vsekakor je oratorij priložnost, da otroci spoznajo in pridobijo nove prijatelje, hkrati pa svoje poletne počitnice preživijo na malo bolj dinamičen in drugačen način.

Oratorij vodimo skupina zagnanih animatorjev, ki vsako leto iščemo sveže ideje, saj bi radi omogočili udeležencem čimbolj zanimivo preživljanje prostega časa. Vedno smo veseli tudi novih moči, tako da če si star/-a več kot 14 let, se oglasi v župnišču Prebold za več informacij.

ORATORIJ 2022

bomo imeli od 27. junija do 1. julija 2022.  Naslov letošnjega oratorija je “ZA BOŽJO SLAVO”

Na oratoriju bomo spoznavali sv. Ignacija in njegovo življenje. Letos namreč mineva 500 let od njegovega spreobrnjenja , obhajamo pa tudi Ignacijevo leto.

Ignacij se je rodil leta 1491 v baskovski provinci v Španiji. Rojen je bil v plemiški družini na gradu Loyola, zato si je celo otroštvo in mladost želel, da bi postal dober vojak.

Maja leta 1521, ko je bil star 19 let, ga je v času francoskega obleganja španskega mesta Pamplona zadela topovska krogla in mu poškodovala nogo. To je pomenilo konec njegove vojaške kariere. Ko je okreval, je prebiral veliko duhovnih knjig in življenjepisov svetnikov.

Tako se je spreobrnil in se navdušil za svetost. Nekaj časa je živel v samoti, kjer je tudi začel s pisanjem svoje znamenite knjige Duhovne vaje.

Pozneje je začel poglobljeno študirati na več univerzah, skupaj s prijatelji je opravil tudi zaobljubo čistosti in celibata, s tem dogodkom pa so pričeli ustanavljati Družbo Jezusovo. V Italiji je prejel mašniško posvečenje in tudi formalno ustanovil novi red, jezuite.

Umrl je 31. julija leta 1556. Leta 1622 pa je bil razglašen za svetnika.

Prijavnice lahko vzamete tudi v cerkvi v Prebold.

prijavnica 2022

Oratorij poteka od ponedeljak, 27. junija do 1. julija 2022. V nedeljo, 3. julija 2022, ob 9.00 uri je zaključna oratorijska sv. maša.