ORATORIJ 2023

Po štirih letih smo za oratorijski glavni lik ponovno izbrali literarnega junaka. To se nam zdi pomembno, saj na ta način vstopamo v dialog s kulturo in se vsi skupaj učimo iskati krščanske vrednote tudi v “zunanjem” svetu, tudi v zgodbah, ki niso tipično krščanske.

Zgodba Hobita spremlja preprostega hobita Bilba, ki si želi le mirnega življenja v svoji duplini, kako se na povabilo čarodeja Gandalfa pridruži veliki pustolovščini druščine škratov. Skupaj bodo poskušali iz krempljev strašnega zmaja osvoboditi škratji zaklad, ki jim ga je zmaj ukradel, ko je uničil njihovo podzemno mesto v Samotni gori.

Da bodo do tja sploh prišli, bodo seveda morali premagati še številne ovire in težave.

Čeprav se knjiga Hobit po obsegu ne more meriti s Tolkienovo slavnejšo trilogijo Gospodar prstanov, je zgodba v celoti vseeno preobsežna za oratorijski oder. Največji izziv za ustvarjalce je torej predstavljalo, kako zgodbo skrajšati in jo narediti izvedljivo na oratoriju. To smo storili z osredotočenostjo na Bilbovo osebno rast, ki tako kot v izvirniku prehodi pot rasti od zapečkarja do junaka. Spremljali bomo, kako najprej z odporom sprejme svojo poklicanost, nato pa se preko dotikov Božje previdnosti in svoje lastne vztrajnosti gradi v srčnosti in zraste v neslutenega junaka.

Prijavnico 2023 lahko snamete z župnijske naslovne strani:

Naslovna stran/Delujoči v župniji /oratorij

Oratorij poteka od ponedeljka, 26. do petka 30. junija 2023. V nedeljo, 2. julija 2023, ob 9. uri je zaključna oratorijska sv. maša.
Lepo vabljeni in lep pozdrav,
župnik Srečko in skupina pridnih in vnetih animatorjev.